Проучване за изборите в най-важните райони в САЩ показа интересни резултати

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън изостава от своя съперник, републиканеца Доналд Тръмп, в пет от шестте щата, където няма ясно предимство за привържениците на демократите или републиканците и които често определят съдбата на изборите.

Това показва съвместно проучване на The New York Times, Philadelphia Inquirer и Сиена Колидж, съобщават световните издания.

Проучването показва, че Тръмп изпреварва Байдън сред вероятните гласоподаватели в Аризона, Пенсилвания, Уисконсин, Невада и Джорджия, въпреки че преднината е в границите на статистическа грешка в първите три щата.

В Невада Тръмп се очаква да има 51% подкрепа от избирателите срещу 38% за действащия президент, а в Джорджия – 50% срещу 41%.

Байдън води пред републиканците само в Мичиган, но само с 1% (47% срещу 46%).

Анкетата установи, че Тръмп значително е подобрил позицията си сред младите и небелите избиратели в сравнение с 2020 г.

Тези резултати потвърждават тенденцията от предишни подобни проучвания, които сочеха предимство за бившия президент на САЩ и показаха, че скандалите около него и действията на Байдън не изглежда да оказват голямо влияние върху предпочитанията на избирателите.

В същото време е възможно американците все още да не участват много активно в предизборната кампания и от средата на лятото, когато Демократическата и Републиканската партии официално обявят кандидатите на своите конгреси, социологическите проучвания ще показват различни резултати.

Анкетата на New York Times, Philadelphia Inquirer и Siena College се проведе от 28 април до 9 май и обхвана близо 4100 гласоподаватели в шест щата.

Грешката за всеки щат варира от 3,6 до 4,6 процентни пункта в двете посоки.

Превод и редакция

 

Сподели