Барселона и Лион ще играят на финала в женската Шампионска лига

Осемкратният победител в женската Шампионска лига Лион ще спори за трофея през 2024 година със защитаващия титлата си от миналия сезон Барселона. Това стана след като и двата отбора спечелиха вторите полуфинални мачове в турнира.

Барселона се наложи с 2:0 като гост над Челси и така преодоля поражението с 0:1 от англичанките в първата среща. Тимът на Лион, който стигна до късен обрат в първата среща с Пари Сен Жермен от 0:2 до 3:2, сега се справи с 2:1 във френската столица. Тазгодишният финал ще се играе на стадион “Сан Мамес” в Билбао на 25-и май.

Гостенките от Лион откриха резултата още в 3-ата минута с гол на Селма Бача. Табита Чавинга изравни за ПСЖ миг преди полувремето, но хаитянският талант Мелчи Дюморней стреля точно 9 минути преди края на срещата, за да оформи общия резултат на 5:3.

На „Стамфорд Бридж“ Айтана Бонмати направи още едно шоу, след като осигури успеха на Барселона с 2:0. Тя откри резултата в 25-ата минута, за да изравни общия резултат в полуфиналната среща. Тя получи топката на границата на наказателното поле, освободи се и отправи удар към вратата. Отклонение в крака на Кадейша Бюканън прати топката към ъгъла и далеч извън обсега на вратарката Хана Хямптън. 

През второто полувреме тимът на Челси вдигна оборотите и създаде няколко добри възможности, за да изравни. Най-чистото беше за  Мелани Лойполц, която получи топката от Лорън Джеймс, само за да разтърси напречната греда пред зейнала врата.

Но в 59-ата минута Кадейша Бюканън беше изгонена с втори жълт картон, след като задържа с ръце играч на гостенките. Това им даде още предимство и те започнаха да създават положения едно след друго. Бонмати изработи и дузпа в 75-ата минута, след като Джес Картър и Ейми Лорънс се опитаха да я спрат, а Картър я съсече в пеналта и реферът без колебание посочи мястото за изпълнение на наказателен удар. Шведката Фридолина Рьолфо вкара и оформи успеха на каталонския тим с 2:0 общ резултат 2:1.

Това гарантира, че трофеят отново ще отиде при един от двата отбора, които доминираха в надпреварата през последните сезони, споделяйки последните осем Шампионски лиги помежду си. Лион го спечели шест пъти за седем години, преди Барселона да си върне трофея миналия сезон. Лион също два пъти победи Барселона на финала, като спечели с 4:1 в Будапеща през 2019 година и с 3:1 в Торино през 2022-а.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Сподели