Защо трябва да се страхуваме от нивото на държавния дълг на САЩ?

Ръстът на националния дълг на САЩ заплашва икономиката на страната със сериозни проблеми, пише Business Insider. Америка е изправена пред ускорена инфлация и влошаване на качеството на живот на своите граждани. За да избегнат пълна катастрофа, Съединените щати трябва да забавят темпото на заемане, смятат икономисти.

Държавният дълг на САЩ достигна рекорден размер и това започва да тревожи икономистите.

Какво се случва с външния дълг на САЩ след помощта за Киев, Тел Авив и Тайван

Дългът на федералното правителство възлиза на 34 трилиона долара тази година, цифра, която е на път да нараства с 1 трилион долара на всеки 100 дни, според изчисленията на Bank of America.

Каква е опасността от тази ситуация?

Огромният държавен дълг създава благоприятна почва за нарастваща инфлация, влошаване на качеството на живот и, в най-лошия случай, дестабилизиране на международната финансова система, казва Лес Рубин, ветеран експерт по инвестиционния пазар, който нарече ситуацията с дълга на САЩ една от най-големите финансови пирамиди в света.

За Съединените щати е важно да продават своите дългови ценни книжа на инвеститори, които включват институции, физически лица и чужди правителства. Въпреки това нарастващите нива на дълга заплашват способността на САЩ да продължи да плаща лихви и колкото повече инвеститорите се колебаят да купуват американски ценни книжа, толкова повече страда икономиката, каза Рубин.

Миналата година Министерството на финансите на САЩ пласира държавни облигации за 22 трилиона долара, но търсенето на аукционите на Министерството на финансите напоследък отслабна. Това означава, че инвеститорите скоро може да имат затруднения с усвояването на потока от нови пласменти.

Последните търгове на 10- и 30-годишни облигации бяха посрещнати с малко ентусиазъм, тъй като инвеститорите очакват лихвените проценти и инфлацията да се повишат в дългосрочен план. Министерството на финансите ще влезе отново на пазара през май и ще предложи нови облигации за 385 милиарда долара.

„Ако не можем да продадем дълг, в крайна сметка няма да можем да функционираме като икономика. Правителството работи с дългове. Ако буквално не можем да продадем дълг, няма да платим сметките си“, каза Рубин.

Самият дълг причинява инфлация и освен ако правителството не забави вземането на заеми, потребителите могат да очакват по-високи цени.

Това се случва, защото държавният дълг служи като вид стимул за икономиката, ускорявайки наемането и растежа на заплатите.

Икономиката с пълна заетост също означава по-бърза инфлация, казва икономистът Джей Загорски от Бостънския университет.

Инфлацията е поне цял процентен пункт над целта на Федералния резерв от 2% в продължение на почти две години. Цените се повишиха с 3,5% на годишна база през март, надхвърляйки очакванията за трети пореден месец.

По-малък бюджет

Увеличаването на нивата на дълга също може да доведе до спад в качеството на живот на американците, добавя Загорски.

Колкото повече расте националният дълг, толкова повече пари правителството трябва да отдели за обслужването му под формата на лихвени плащания и толкова по-малко пари остават за други цели, включително федералната програма за социално осигуряване и други важни мерки за подкрепа на населението.

Съединените щати са похарчили 429 милиарда долара само за лихвени плащания миналата година, показват данни на Министерството на финансите. Това са 240% от разходите на правителството за транспортната система, търговията и жилищния сектор взети заедно.

„Съвсем скоро най-важният разход на федералното правителство няма да бъде отбраната, не образованието, не жилищата, а лихвените плащания“, казва Загорски.

Икономически последици

Широко разпространената загуба на доверие на инвеститорите в държавните облигации на САЩ като защитен актив ще предизвика паника на финансовите пазари, макар и само поради обема на американските облигации, закупени от институционални инвеститори по света, предупреждава Рубин.

В най-лошия сценарий, ако нивата на дълга станат твърде високи и инвеститорите смятат, че САЩ ще изпаднат в неплатежоспособност, той прогнозира, че пазарите ще се сринат.

„Трилиони долари в балансите на кредиторите по целия свят ще бъдат силно обезценени или напълно загубени. Лихвените плащания могат да бъдат намалени.

Това би било опустошителен удар върху световната икономика и всичко може да завърши в хаос. Не трябва да допускаме това да се случи“, обяснява Рубин.

Правителството не може да направи малко, за да промени ситуацията, освен да спре емитирането на нови облигации в толкова големи количества, отбелязват Загорски и Рубин. Теоретично САЩ биха могли да печатат пари за обслужване на дълга, но това би причинило хиперинфлация, тъй като паричното предлагане ще се увеличи значително.

Силният икономически растеж може да направи американските облигации по-устойчиви, но нивата на дълга растат много по-бързо от икономиката – през последното десетилетие, според Федералния резерв, националният дълг е нараснал с 86%, докато БВП е нараснал с 63%.

Икономистите не могат да кажат кога точно държавният дълг ще стане истински проблем. Ако САЩ не забавят вземането на заеми, Рубин очаква някаква форма на криза през следващото десетилетие.

„Всичко започва бавно и след това бързо набира скорост, не мисля, че ще се случи нещо скоро, мисля, че имаме 10 години или малко по-малко, за да решим проблема.“ Рубин каза.

Сподели